English Български

Разстроена ектопична бременност - тубарна руптура

Предупреждение: Това видео е реална лапароскопска операция. Да не се гледа от деца и чувствителни хора.

Тубарната бременност, един от вариантите на извънматочната бременност, може да бъде травматично преживяване. Често, когато една жена е с тръбна бременност, тя не знае, че нещо не е наред. Проблема може да се установи случайно при контролно ултразвуково изследване или внезапна болка в корема. Някои изследвания показват, че голям процент от спонтанните аборти всъщност са в резултат на тубарна бременност.

Тубарната бременност е състояние, при което  оплодената яйцеклетка се имплантира не в матката, а на друго място. Тя се развива, докато не стане достатъчно голяма, за да причини болка за майката. Като цяло, оплодената яйцеклетка се прикрепва към маточните тръби, шийката на матката, или в корема. Оплодената яйцеклетка не може да се развива нормално на тези места. Няма техника, с която може да се премести оплодената яйцеклетка  в матката.

Признаците на тубарна бременност могат да включват болки ниско в корема с различен характер и интензитет и оскъдно кървене от гениталиите (тъмнокафяво и зацапващо) на фона на липсваща менструация - развива се тубарен аборт. Другият вариант е да се разкъса тръбата - развива се тубарна руптура и оплакванията са драматични: внезапна силна  болка ниско в корема, колапс, хипотония.

Тубарната бременност  дава положителен тест за бременност. Ако ЧХГ (човешки хорион-гонадотропин) нивата обаче са по-ниски от очакваното, това може да показва ектопична бременност бременност.

Тубарната бременност се лекува оперативно - премахва се оплодената яйцеклетка. Това може да стане чрез лапароскопия, което е много по-малко болезнено от традиционните хирургически интервенции.

Тубарната бременност не може да бъде предотвратена. Рисковите фактори за развитието и са: стеснени тръби,  ендометриоза,  тазова възпалителна болест (PID),  предишната извънматочна бременност или други условия, които увреждат фалопиевите тръби.

Видеото представя лапароскопско лечение на тъбарна руптура с масивен хемоперитонеум. Тръбата е премахната, а яйчника е запазен.