English Български

Коремна операция без белег. Възможно е.

Описание

Всяка операция по принцип е притеснителна за пациента. Има ред въпроси, които го вълнуват. На всеки от тях той ще получи отговор от хирурга, ... но отговорът е в кръга на компетентност на съответния хирург. В тази статия ще се постарая разбираемо (доколкото е възможно) да обясня какви са тези операции без белег и възможни ли са те. Все пак е по-добре да помислим за белезите преди хирургична интервенция, а не след това да се борим за премахване на белег от операция.

 

Да, възможна е операция без белег, но става въпрос за определена техника, използвана при лапароскопски операции.

 

Когато вие страдате от жлъчка (жлъчнокаменна болест - хроничен или някои форми на остър холецистит) и се налага нейното отстраняване, т.нар. операция от жлъчка, пред вас по принцип има три възможни начина за отстраняване  на жлъчния мехур:

·       Стандартна операция – конвенционалната  хирургия изисква отваряне (лапаротомия по срединната линия на корема) и съответно белегът е неизбежен, независимо от козметичния шев и прилагането на различни медикаменти за премахване на белези.

·     Лапароскопска операция на жлъчка с три инструмента (камера и два работни инструмента, а при някои случаи се налага поставянето и на 3-ти работен инструмент) – Операцията се извършва през три или четири малки отвора от 5мм и  1см.  Макар и малки по размер белезите от тях остават.

·   Лапароскопска операция на жлъчка с един инструмент: (Еднопортова или SILC - single incision laparoscopic cholecystectomy) . При тази специфична лапароскопска техника операцията се извършва през отвора на пъпа и на практика не съществува никакъв белег след нея.

 

Даденият пример е за жлъчно каменна болест, но изброените начини важат и за операции на остър апендицит или други, в зависимост от квалификацията на хирурга . Обадете се и се консултирайте!

 

На практика лапароскопските операции са най-щадящи за организма и пациента. Понякога те са невъзможни за изпълнение, когато пациента има много сраствания от предишни операции или медицински противопоказания (тежки форми на хронична обструктивна болест, сърдечна недостатъчност и др.) При лапароскорските техники се постига по-малко травмиране на организма и съответно по-слаба следоперативна болка, по-бързо възстановяване и по-лесно преминаване към нормалния начин на живот.

 

Когато решавате какво да предприемете се постарайте да сте максимално информирани за алтернативите и не забравяйте, че става въпрос лично за вас. Съвместно с подходящия хирург изберете най-подходящия за вас оперативен метод.